Σουηδικό ψωμί με κάρδαμο

Υλικά:
3 φλυτζάνια αλεύρι
1 πακέτο ξηρή μαγιά ή περίπου 10γραμ. νωπή μαγιά
1/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι άπαχο ξηρό γάλα σε σκόνη
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
3/4 φλιτζάνι βούτυρο (να είναι μαλακωμένο)
1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1/3 φλιτζανιού σταφίδες
                                                         1 ασπράδι αυγού (ελαφρώς χτυπημένο)
                                                         2 κουταλιές ζάχαρη



Σε ένα μεγάλο μπολ,άνετο για να ζυμώσετε,ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τα ξηρά συστατικά.Ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι και μετά ρίξτε το ζεστό νερό και ζυμώστε καλά.Μπορείτε να το κάνετε και στο μίξερ με τον αναδευτήρα για ζύμες όπου και το ζυμώνετε για 2λεπτά.Το μείγμα μας θα έχει περίπου την μορφη κουρκούτι,δεν θα είναι στερεό,για την ώρα.Κόβουμε το μαλακωμένο βούτυρο σε πολλά κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στην ζύμη.Προσθέτουμε το αυγο,το κάρδαμο και τις σταφίδες.Ανακατεύουμε σιγά σιγά ρίχνοντας και το αλευρι σταδιακα,παίρνωντας και τα υπολοιματα από τα τοιχώματα του μπολ.Επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετο βούτυρο,η ζύμη μας δεν θα πρέπει να κολλάει,θα πρεπει να ειναι σταθερή και όχι σκληρη.Αλευρώνουμε μία επιφάνεια (π.χ το τραπέζι) και βάζουμε την ζύμη μας όπου και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική για περίπου 8 λεπτά.Την ξαναβάζουμε στο μπολ,την σκεπάζουμε με πλαστική ζελατίνα και την αφήνουμε για 1 ωρα σε θερμοκρασία δωματίου για να διπλασιάστεί ο ογκος της.Μετα την 1 ωρα αλευρώνουμε πάλι μια επιφανεια και ξανα ζυμώνουμε την ζύμη μας έτσι ωστε να αφαιρεθουν οποιεσδηποτε φουσκαλες δημιουργήθηκαν.Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μερη και πλαθουμε καθε κομματι έτσι ωστε να γίνει 15-20 εκατοστα.Μετά μπορούμε να το πλεξουμε σαν κοτσιδα,όπως κανουμε και με τα τσουρεκια,αλλιως τα φτιαχνουμε 3 ξεχωριστα καρβελακια.Βαζουμε την πλεξουδα μας σε ένα ταψι και το σκεπαζουμε με λαδοκολλα για περιπου 1 ωρα,μεχρι να φουσκωσει.Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180C βαθμους 20λεπτα πριν το ψησιμο.Πριν βάλουμε το ταψι στο φουρνο περναμε την πλεξουδα μας με το χτυπημενο ασπραδι.Ψηνουμε για 45 λεπτα περιπου,μεχρι να παρει μια πλουσια καφε κρουστα,καταλαβαινουμε οτι ειναι ετοιμο βαζοντας μια οδοντογλυφιδα στο κεντρο και βγαινει καθαρη.Χρησιμοποιούμε μια μεταλλικη σπατουλα για να σηκωθει απο το ταψι η πλεξουδα μας διοτι θα ειναι πολυ ευθραυστη και μπορει να σπασει.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου