Ψητή χήνα με δαμάσκηνα και μήλα

Υλικά:
230γραμ. δαμάσκηνα
1 χήνα (περίπου 4κιλά)
1/2 λεμόνι
4 μέτρια μήλα καθαρισμένα, πυρήνα και κομμένα σε φέτες
5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
αλάτι και πιπέρι


Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει τα δαμάσκηνα,κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια. Αφαιρέστε όλο το πλεονάζον λίπος από τη χήνα, αλλά κρατήστε το για μελλοντική χρήση.Τρίψτε την χήνα με το λεμόνι,μέσα και έξω και αλατοπιπερώστε την επίσης μέσα και έξω.Γεμίστε την χήνα με τα δαμάσκηνα και τα μήλα.Μετά πάρτε λίγο μαγειρικό σπάγκο για να μπορέσετε να την δέσετε.Έχετε προ θερμάνει τον φούρνο στους 190C βαθμούς.Βάζετε στο φούρνο την σχάρα και από κάτω ένα ταψί,επάνω στην σχάρα τοποθετείτε την χήνα και την αφήνετε στο φούρνο για 30λεπτά.Μόλις περάσουν τα 30λεπτά βγάζετε την χήνα και την τοποθετείτε μέσα στο ταψί μαζί με τον ζωμό κότας και την ξανά βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.Μετά το πέρας της ώρας γυρίζουμε την χήνα από την ανάποδη πλευρά για ακόμα 1 ώρα και 30 λεπτά έτσι ώστε να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές.Στα τελευταία 30 λεπτά βγάζετε από το ταψί όλους τους χυμούς που έχουν βγει κατά την διάρκεια του ψησίματος και τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι.Τα τελευταία 15 λεπτά. του μαγειρέματος γυρνάμε την χήνα με την πλάτη προς τα πάνω και αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου για να γίνει το δέρμα τραγανό. Ραντίστε με αρκετές κουταλιές κρύο νερό.Χρησιμοποιήστε την χυμούς από το ταψί για να κάνουν σάλτσα.Σερβίρετε με πατάτες και καραμελωμένες πατάτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου