Ταϊλανδεζικη σαλατα απο παπαγια ( som tam)

Υλικά:
120 γρ. φρέσκια, όχι πολύ γινωμένη, παπάγια, ξεφλουδισμένη και χωρίς τα σπόρια της
1 μικρή σκελίδα σκόρδου
1 κ.σ. φιστίκια αράπικα, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
3 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι (biIds eye)
30 γρ. (1/3 φλιτζ. μέτρησης) μακριά και λεπτά πράσινα φασολάκια, κομμένα σε κομμάτια των 2,5 εκ. (αν δεν βρείτε την ταϋλανδέζικη ποικιλία, χρησιμοποιήσετε νεαρά αμπελοφάσουλα)
2 κ.σ. σάλτσα ψαριού
2 κ.σ. χυμός πράσινου λεμονιού-λάιμ ή κοινού λεμονιού
1 κ.σ. ζάχαρη
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε φετούλες
Φύλλα μαρουλιού, για το σερβίρισμα.






 Κόβουμε την παπάγια σε λεπτές σαν σπίρτο λωριδίτσες, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή τον τρίφτη των λαχανικών. Πολτοποιούμε στο γουδί το σκόρδο μαζί με τα αράπικα φιστίκια και κονιοποιούμε τις πιπερίτσες τσϊλι. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα χτυπάμε με το γουδοχέρι, μέχρι να σπάσουν. Τότε, προσθέτουμε τις λωριδίτσες της παπάγιας και τις κοπανάμε, ενώ συγχρόνως γυρνάμε το μίγμα με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να διαποτισθεί η παπάγια από όλα τα αρωματικά υλικά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ψαριού, το χυμό του λάιμ (ή του λεμονιού), τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε ελαφρώς λιώσει από πριν. Στρώνουμε τα μαρουλόφυλλα σε μια πιατέλα και τοποθετούμε το μίγμα της σαλάτας στο κέντρο. Χρησιμοποιούμε, μάλιστα, τα μαρουρόφυλλα και σαν φτιαράκια για να φάμε τη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου